KAKO IZNIJETI UČENJE JEZIKA IZ UČIONICE

Znate li da je inspiracija za Ćelavu pjevačicu, kazališni komad teatra apsurda, bila autorova isfrustriranost apsurdnošću udžbenika za učenje engleskog jezika? Naime, Eugène Ionesco, autor ovog komada , se u četrdesetoj godini upustio u učenje engleskog jezika i to mu nikako nije polazilo za rukom. Zaključio je da je metoda kojom se služio u najmanju ruku nepraktična jer se temeljila na pamćenju rečenica koje iznose općepoznate činjenice poput "Tjedan ima sedam dana." ili "Strop je gore".

I zaista, tko je ikada učio jezik da bi znao reći "Tjedan ima 7 dana"? Nažalost, metode učenja jezika u nekim školama (stranih jezika) nisu odmaknule daleko od iznošenja evidentnih istina, a primjenjivost usvojenog znanja je upitna.
Nije ni čudno što onda velik broj polaznika tečajeva tvrdi da je učila jezik godinama, a i dalje ga "ne zna govoriti".

Nastava u učionicama je samo simulacija situacija u kojima bi polaznicima jezik mogao biti potreban, a da bi simulacija bila dobra, potrebno je uložiti mnogo truda u pripremu nastave. Osim kvalitetnog udžbenika i predanog nastavnika postoje i druge metode kojima možete ubrzati učenje jezika, a Lingua Franca ih svakako preporučuje svojim polaznicima, a neke su i neizbježne na našim tečajevima

 

1. Prebacite mobitel na ciljani jezik

Koliko god smiješno zvučalo, ovo je vrlo učinkovit način pasivnog učenja. Do kraja tjedna ćete znati kako reći "Piši poruku", "Imate propušten poziv", "Baterija je slaba" ili "Imenik". Zamislite koliko bi vam samo vremena oduzelo da sve te riječi zapisujete i učite napamet.

 

2. Naručite piće ili jelo na stranom jeziku

Izazov! Smisli kako naručiti piće na stranom jeziku i odvaži se na to. Tko zna, možda konobar nauči nešto od tebe! Grupe u našem Centru barem jednom u semestru nastavu izvode u odabranom omiljenom kafiću. Osim samog naručivanja na jeziku kojeg učite, cijeli sat razgovaramo o aktualnostima, životnim temama i usavršavamo časkanje na ciljanom jeziku. 

 

3. Gledate filmove i serije na odabranom jeziku

Čak i s titlovima, ovo je izvrstan način da vam jezik "uđe u uho". Ne znate odakle početi? Trebate preporuku? Bez brige, zato je tu vaš profesor.

 

4. Gledaj i čitaj vijesti na željenom jeziku

Udarne svjetske vijesti se prenose kako kod nas tako i u svim drugim zemljama. Bit ćete već upućeni u tematiku i brzo ćete shvatiti o čemu je riječ. VIjesti su neiscrpan izvor učenja. U početku ćete se možda morati učitavati u tematiku na materinskom jeziku, ali kako vrijeme bude prolazilo, sve će vam manje trebati pomoć. Koji news portal odabrati? Preporučit će ti ih naši profesori. wink

 

5. Putujte (kroz vrijeme)

Putovanja, putovanja... Konačno si priuštite putovanje i to u državu govornog područja jezika kojeg učite i onda koristite google prevoditelj, uvijek nekako završite na engleskom ili još gore, pronađete nekog lokalnog vodiča koji govori vaš materinski jezik? Ne! Odvažite se, upregnite moždane vijuge i govorite! Iznenadili biste se koliko možete napredovati u samo tjedan dana.

Osim klasičnih putovanja, mi smo vam pripremili i jedno zabavno putovanje kroz vrijeme.  Zagreb Time Travel kreativna je tura gradom na engleskom jeziku koja vam omogućava putovanje u prošlost Zagreba pri čemu koristite tablet i nove tehnologije proširenu i virtualnu stvarnost. Za sve polaznike premium tečaja je uključena u cijenu, no svi su dobrodošli pridružiti se! Nakon što unajmite tablet, on postaje Vaš Vremeplov - digitalni prozor u prošlost grada. Tura vas uz pomoć karte i GPS-a vodi na naj mjesta u centru grada koja trebate posjetiti. Na znamenitim gradskim lokacijama upoznat ćete povijesne virtualne likove, saznat ćete zanimljive činjenice o gradu, igrat ćete se odgovarajući na pitalice i pritom skupljati bodove, ostvariti popuste na top gradske sadržaje, napraviti sjajne selfije sa zagrebačkim motivima te tako stvoriti nezaboravne uspomene na Zagreb.

 

Tko kaže učenje stranih jezika mora biti zamorno i suhoparno?
Čekamo te na tečaju.

Objavljeno: 13. 09. 2019
  Blog - Sve